sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Vanhan koiran viisautta


Vanha koirani Sabina harmaaparta joulunvietossa mökillä. Sabina kasvatti partansa jo viisi-kuusi-vuotiaana :).

Koiran silmissä piilee arvaamatonta viisautta, ja koiran viisaus ja ymmärrys senkun kasvaa vanhetessaan. Niin ihana ja hellyyttävä kuin pentu osaakin olla, on vanhassa koirassa aina erityistä viehätystä. Vuosien mittaan ovat ehkä hötkyilyt vähentyneet, mutta ajatuksenjuoksu vain terävöityy. Mitenhän tuon ominaisuuden saisi ihmisillekin ; ). Onko lainkaan dementoituneita koiria?!

Aihe tuli ajankohtaiseksi kun kerran kauppareissun varrella olevaan koirapuistoon tuli keltainen pitkäjalkainen hieman koikkelehtiva koira. Naama oli aivan harmaa, kulku kävi hitaanlaisesti. Yksi nuuskaisu vastassa olevaan innokkaaseen töppäjalkaan ja toteamus että ei jaksa kiinnostaa. Koira jatkoi rauhallisesti menojaan aidan vierelle tuoksuttelemaan kukkia.

Perässä tuli emäntä hymyä tehden. Kertoi että poika on jo 16-vuotias. Lyhyessä ajassa sympaattisen oloinen emäntä oli kertonut pitkät pätkät koiransa elosta ja olemisesta. Lämpimiä hauskoja tarinoita ja muistoja koirasta, joka oli elänyt hyvän ja pitkän elämän mieluisana perheenjäsenenä. Samalla koira tutki omassa rauhassaan tutun puistonsa vierustoja, kallisteli päätään välillä emäntänsä naurun suuntaan ja jatkoi rauhallisesti elämästään nautiskelua.

Yksi tarinoista saa vieläkin nauramaan. Emäntä kertoi, että koiralla on tapana istua autossa isännän vieressä etupenkillä, ja kun isäntä ajaa ja kääntää päätään katsoessaan sivuille, kääntyy vanhan koiran pää aina samaan suuntaan kuin isännän. Siinä isännän ja vanhanherran päät kääntyilevät samaan tahtiin tarkkaillessaan yhdessä liikennettä. Emäntä hymyilee takapenkillä isännän ja koiran saumatonta yhteistyötä. Voin kuvitella miten hauska ja hellyttävä näky!

Koirat alkavat muistuttaa vuosien varrella isäntiään ja emäntiään, tavat tulevat samanlaisiksi ja asioita tehdään yhdessä tuumin. Eleet ja ilmeet tunnetaan puolin ja toisin, vain katse yleensä riittää koiran ja ihmisen välillä. Toivoa sopii että itse saa nauttia aikanaan tooodella pitkään vanhan koiransa harmaasta viisaudesta :D.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti